Waarom groen en liberaal samengaan

Er wordt vaak gedacht dat je als liberaal weinig aandacht hebt voor het behoud van onze leefomgeving. Toch is niets minder waar en als liberaal moet je je juist voegen in de milieudiscussie.

De woorden natuur en milieu worden vaak door groene politici door elkaar gehaald, maar juist het onderscheid is belangrijk voor de discussie. Men gebruikt het woord natuur wanneer de natuurlijke omgeving een waarde op zich heeft en centraal staat in de wereld. Dat wordt ook wel een ecocentrisch wereldbeeld genoemd. Het milieu daarentegen gaat over hoe de omgeving het beste gebruikt kan worden voor de mens. Bij deze gedachte hoort een antropocentrisch wereldbeeld waarbij de mens het middelpunt van de wereld is.
Beide wereldbeelden hebben hun zwakte. Wanneer men alleen vanuit natuur redeneert, kan uiteindelijk gedacht worden dat de mens als een kwade ziekte is voor de wereld en dat het beste is om haar eruit te laten verdwijnen en anders zo veel mogelijk te verminderen. Zo heeft de oprichter van CNN Ted Turner gezegd dat een afname van 95% in de menselijke populatie ideaal is. Wanneer men aan de andere kant alles vanuit het milieuperspectief bekijkt, kan het ideaal zijn om de natuur te vervangen voor bijvoorbeeld plastic bomen, als die efficiënter zijn. De leefomgeving zou daarmee volledig kunstmatig kunnen worden gemaakt.

Als groen liberaal staat men daarentegen voor een middenweg tussen natuur en milieu in. Hierbij past het streven naar duurzame groei waarmee de toekomstige generatie niet de dupe wordt van onze economische groei. De groenliberaal Marcel Wissenburg zei namelijk dat men in principe wel een keuze heeft, maar ook een verantwoordelijkheid waardoor de keuze al gemaakt is. Duurzame groei is namelijk de uitkomst van het toepassen van het liberale principe van het schadebeginsel, omdat men hiermee voorkomt dat een ander wordt aangetast door jouw doen en laten.

Wij geloven dus in een weg waarbij economische en groene belangen verenigd worden zodat de mens kan bloeien in een verantwoorde omgeving.

-Aron RijsdorpGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *