Hiv naar Wiv

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de sleepwet, wordt morgen in stemming gebracht via een referendum. Volgens Quintus Backhuys brengt deze wet alleen maar schijnveiligheid, en gaat het ten koste van ons recht op privacy. Dit kan vergaande gevolgen hebben en daarom moeten we volgens hem morgen tegen de sleepwet gaan stemmen.

Gisteren (maandag 19 maart) werd bekend dat het Erasmus MC in Rotterdam per ongeluk de gegevens van een groep patiënten heeft gelekt. 46 kinderen die met Hiv besmet zijn. Kinderen die, ook al slikken ze de rest van hun leven medicijnen en vrijen ze bijzonder veilig, het risico lopen nooit naar de VS op reis te mogen. “U heeft toch niets te verbergen” klinkt het vaak in VVD kringen. Natuurlijk wel, maar ik zeg dat ik niets te verbergen heb om te verbergen dat ik iets te verbergen heb. Maar we hebben allemaal iets te verbergen. En al hebben we niets te verbergen, dat geeft de overheid niet het recht om ons hele doen en laten in kaart te brengen.

Vandaag kreeg ik ook een paar handschoenen binnen. Fraai, dun, te gebruiken in combinatie met m’n telefoon en bijzonder goedkoop. Ik kan niet wachten ze te gebruiken als ik straks weer op wintersport ga. Ze werden me aangeboden via Facebook. Vermoedelijk kwamen ze voorbij op mijn tijdlijn dankzij de algoritmes die mijn doen en laten op FB bijhouden en daarop de juiste advertenties afstemmen. Ik ben blij met mijn handschoenen, maar ik vind het ook eng. Dat ze zoveel van me weten en me zo kunnen bespelen. Maar ik heb altijd de keuze om die handschoenen niet te kopen. Om al die advertentie te negeren en desnoods mijn FB account op te zeggen.

Dat is wel anders met de overheid. Ik heb vaak genoeg geprobeerd mijn lidmaatschap op te zeggen, geprobeerd m’n “contributie” niet te betalen, maar het werkt niet. In plaats daarvan eisen ze nog meer “contributie”. De overheid kan straks algoritmes gebruiken om te zien wat u uitspookt, of een voorspelling doen wat u waarschijnlijk gaat doen. De film Minority Report komt zo wel heel dichtbij. In China zijn ze hiermee al heel ver.

En de veiligheid is vals. De Wiv biedt geen veiligheid. Het is eerder een inbreuk op onze veiligheid. Deze overheid is wellicht nog redelijk te vertrouwen, maar wat als straks een extreem-rechts of extreem-links figuur aan de macht komt? In de VS tekende Obama voor de NDAA. Een wet die het Amerikaanse leger het recht geeft burgers zonder aanklacht op te pakken en zonder proces onbeperkt vast te houden. Obama was een knuffelpresident, dus het zal allemaal wel meevallen, maar wat betekent zo’n wet in de handen van Trump? Of in de handen van een in de toekomst wellicht nog twijfelachtiger type? Maar erger nog, de Wiv geeft de Nederlandse inlichtingendiensten de mogelijkheid bulkinformatie (ook zonder dat er eerst naar gekeken is) door te spelen naar buitenlandse mogendheden. NL gaat dat zeer waarschijnlijk doen met de VK en VS, terwijl beide landen een rijke geschiedenis van datalekken bij de overheid hebben met alle mogelijke gevolgen van uw gegevens.

Er werken bij de AIVD ruim 1750 mensen en die hebben met z’n allen, hou je vast, in de afgelopen 6 jaar 3 tot 4 aanslagen weten te voorkomen. Waarbij het volkomen onduidelijk is wat voor omvang en slagingskans die aanslagen gehad zouden hebben. Het is schrikken hoor, maar u loopt gewoon meer kans om doodgereden te worden op weg naar het stemlokaal dan om het slachtoffer te worden van een terroristische aanslag in Nederland. Maar ondanks het enorme risico dat u loopt op weg naar het stemlokaal, wil ik u toch oproepen om te gaan stemmen op het referendum en wel TEGEN de Wiv. Want uw veiligheid is nauwelijks in gevaar, maar uw privacy krijgt u nooit meer terug. Of om met Benjamin Franklin te spreken: “Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”

Quintus Backhuys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *